TL_timmerbil_05.jpg

Nyfiken på yrket??

Du, tjej eller kille, ung eller äldre, som är nyfiken, framåt, har förmåga att ta ansvar och som gillar att det händer saker. Du som vill kunna påverka din egen arbetssituation. Fatta egna beslut och som vill utvecklas i jobbet. Det är dig vi vill ha.

Se filmerna nedan genom att klicka på bilderna!

Se filmen - Satsa på ett yrke som ger jobb i framtiden!

Ditt jobb
Ett fritt arbete där du har med människor att göra. Maskiner som gör det jobb du bestämmer att de skall göra åt dig. Växlingar mellan olika arbetsmiljöer. Samarbete som bygger på kamratskap för ett framgångsrikt resultat. Arbetsresultat som man verkligen kan ta på.

Din framtid
Bröd, blommor, bamyl, brandstegar, blöjor, bensin, bildskärmar, badskor, björkfanér, böcker, brännvin, bilar, brysselkål, borrchuckar, balsamvinäger, bottiner, braskaminer, bord, bränsleceller, bollar, basgitarrer och bordeauxviner – allt från livsnödvändigt till lättsamt, från vardagligt till lyx – allt förses genom samhällets blodomlopp; effektiva lastbilstransporter. Skickliga kvinnor och män i alla åldrar och med olika bakgrund ser till att vi i rätt tid och på rätt plats har förutsättningar att få mat på bordet, kan arbeta och roa oss efter intresse.

Du är välkommen att jobba i en sektor som är livsviktig för samhället. En sektor som är i stark utveckling. Därför vill vi nå dig som kan tänka själv.

Och du; framtidsutsikterna i branschen ser mycket goda ut.

Välkommen! 

 

Fler filmer om föraryrket

Filmerna nedan handlar om centrala frågor i åkeriets verksamhet – frågor som är lika viktiga för både företaget som den enskilde medarbetaren. Det gäller bl.a. vilka värderingar som utmärker företaget, hur vi ser på chaufförsyrket samt vilka som är välkomna att arbeta som chaufförer och som skall bli våra nya medarbetare.  

Se filmen - HAN VÅGADE VÄLJA VÄG REDAN SOM LITEN

Se filmen - Ett åkeri i tiden

Vi behöver medarbetare
Praktiskt taget allt vi använder i vår vardag har fraktats på lastbil. Men lastbilen styrs av sin förare. Därför kan man säga att lastbilsförare är ett av de viktigaste yrkena i samhället.

Föraryrket har förändrats mycket genom åren. Med nya hjälpmedel är fysisk styrka för tunga lyft inte det viktigaste. Idag betonas mer en allmän god kondition, självständighet och förmåga att ta ansvar. Eftersom föraren ofta har direkt kontakt med kunder och är  företagets ansiktet utåt är den social förmågan av stor vikt..

Naturligtvis ställs krav på att föraren ska ha behörighet, veta hur gods ska placeras och förankras samt kunna hantera utrustning som är knuten till lastbilen. För detta finns det olika utbildningar.

Vägen till jobb
Vägen, för ungdomar, till att bli lastbilsförare, går via Gymnasieskolans fordonsprogram som finns på ett dryga sjuttiotal orter i landet. Första året på fordonsprogrammet innehåller förutom kärnämnena svenska, engelska och matematik gemensamma yrkeskurser. Andra och tredje året är yrkesinriktat och undervisningen är till stor del praktiskt upplagd, både på skolan och genom praktik vid lokala åkerier.

Körkort
Körkortsutbildning ingår och när tredje årskursen är slut har eleverna normalt behörighet att köra tung lastbil med släp, truck och ibland även hjullastare och fordonsmonterad kran. Du blir attraktivare på arbetsmarknaden ju fler kompetenser du kan plussa på din behörighet. Förutom de nämnda kan det vara en god strategi att också skaffa sig ADR-kompetens (för att köra farligt gods) samt utbildning i sparsam körning.

Fordonsprogrammet ger genom tilläggsval möjlighet att få grundläggande behörighet till högskolan. Arbetsplatsförlagt lärande är en mycket viktig del i transportutbildningen. Genom arbetsplatslärande i transportföretag får man möjlighet till omfattande mängdträning för lastbilsföraryrket.

Karriär
De flesta som gått fordonsprogrammet med transportinriktning får jobb som förare efter examen. Efter färdig utbildning kan du också arbeta som exempelvis truckförare eller terminalarbetare eller läsa vidare till speditör, försäljare, transportledare eller yrkeslärare. Du kan också vidareutbilda dig för att kunna starta eget åkeri.
Inom åkerinäringen behövs också folk med andra kunskaper, till exempel inom områden som ekonomi, marknadsföring, service och underhåll, kvalitet, miljö, trafiksäkerhet och arbetsmiljö.

Vill du veta mera?
Vill du veta mer om hur du kan bli yrkesförare ska du besöka TYA webbplats www.tya.se eller webbplatsen www.yrkesforare.se där du hittar exempel på olika förarjobb.