Niklas vann tävling för unga yrkesförare i Vännäs

Niklas Lindfors från Jävrebyn säkrade en plats till Yrkes-SM vid dagens spännande tävling. Många duktiga ungdomar visade sina viktiga yrkeskunskaper, bland annat genom att skickligt manövrera lastbilar och truckar. Anton Forss från Alsen och Mattias Lönn från Järpen var också mycket framgångsrika.

Från vänster, Anton Forss, Jämtlands Gymnasium Östersund  (2:a) Niklas Lindfors, Strömbackaskolan, Piteå (1:a) Mattias Lönn, Jämtlands Gymnasium Östersund (3:a)

Årets sista regionfinalen för unga yrkesförare lockade en trogen publik till utomhusområdet vid Vännäs Gymnasium, Liljaskolan där 16 deltagare gjorde upp i växlande väder. De koncentrerade ungdomarna tävlade i praktiska moment som lastsäkring, fordonsmonterad kran och manöverkörning med lastbil.

– Det här var kul och förvånande säger en glad Niklas, nyss 19 år fyllda. Det var så jämnt, så jag var lite osäker på hur långt mina resultat skulle räcka fortsätter den nöjde vinnaren i Vännäs.
Nu får jag ju åka till Malmö och Yrkes–SM. Där har jag aldrig varit, så det ska bli spännande att försvara de Norrländska färgerna där nere. Kanske vi kan hoppas på lite bättre väder där nere också avslutar han.
Niklas som utbildat sig till yrkesförare vid transportprogrammet på Strömbackaskolan i Piteå, har trivts utmärkt i skolan med en fin klass och bra lärare, men nu ser han fram emot att efter skolan påbörja ett arbete som grusbilsförare hos Piteå Maskin arbeten.

Niklas fick imponerande 79 poäng av 100 möjliga.

TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd var arrangör. Bo Lindman från TYA var huvuddomare och tävlingsansvarig.

– Elever och lärare på transportprogrammet vid Liljanskolan i Vännäs har gjort ett perfekt arrangemang av den avslutande regionfinalen, även om de inte rådde på vädergudarna hela dagen. Det har varit ett fint flyt i de spännande och ovanligt jämna tävlingarna och en bra stämning mellan alla deltagarna, säger Bo Lindman


Tvåa blev Anton Forss från Jämtlands Gymnasium i Östersund med 76 poäng, och på tredje plats kom Mattias Lönn även han från Jämtlands Gymnasium med 81 poäng.

Vid regionfinalen i Vännäs tävlade totalt 16 elever från 8 skolor. Vinnaren Niklas har nu möjlighet att vinna Yrkes-SM i sin gren nästa år och därmed kvalificera sig för Yrkes-EM (EuroSkills).

TYA arrangerar i samarbete med Volvo Lastvagnar fem regionfinaler. Volvo är huvudsponsor och lånar ut toppmoderna tävlingsfordon.

Bo Lindman, tävlingsansvarig 070-595 83 99, bo.lindman@tya.se 

Se också bilagan med bakgrundsinformation och fakta. Besök gärna www.bliyrkesforare.nu (klicka på ”tävlingar”!) och www.facebook.com/yrkesforare

www.tya.se finns ytterligare fakta om TYA.